Aktualności

08. 12. 2015
A może kanapeczkę? To pytanie padało kiedyś praktycznie zawsze, kiedy przychodził czas kolacji. Standardowa kromka białego pieczywa z masłem, serem i szynką, czasem obficie polana keczupem, czasem z jakimś lepszym dodatkiem, była synonimem wieczornej przekąski. W miarę jak piekarnie zaczęły poszerzać swoją ofertę o kolejne rodzaje wytrawnych wypieków, dietetycy coraz głośniej trąbić o zdrowszych alternatywach dla poczciwego baltonowskiego, a my coraz uważniej przyglądać się temu, co jemy, odpowiedź na to pytanie stała się trudniejsza. Bo często to, co stanowi podstawę „kanapeczki” jest tylko wyrobem chlebopodobnym, którego na dobrą sprawę, nie powinniśmy w ogóle do zdrowej diety włączać.
Więcej »
07. 12. 2015
"Od grudnia zeszłego roku, zgodnie z dyrektywą unijną 1169/201, wszyscy działający na terenie UE producenci i importerzy żywności mają obowiązek stosowania się do jednolitych przepisów dotyczących znakowania swoich produktów" - czytamy na stronie internetowej Fundacji Alma. Co to oznacza dla nas, konsumentów? Przede wszystkim wiemy dokładnie, jakie informacje powinna zawierać etykieta. Jeżeli któregoś z elementów brakuje, mamy podstawy, aby poddać intencje producenta pod wątpliwość.
Więcej »
07. 12. 2015
Zjadamy ich 2 kilogramy rocznie, ukrywają się pod mało kreatywnymi pseudonimami złożonymi dużego „e” i trzech cyfr. O tym, że konserwant konserwantowi nierówny wiemy jednak nie od dziś. Piątą literą alfabetu oznaczane są bowiem wszystkie dodatki do żywności, z których tylko część ma negatywny wpływ na zdrowie. Ich nagromadzenie w składzie często wywołuje ciarki i sprawia, że rezygnujemy z zakupu.
Więcej »
07. 12. 2015
Ten moment, gdy penetrując półki w sklepie w poszukiwaniu płatków ekologicznych trafiasz na gumę do żucia imitującą gałkę oczną i żelki-dżdżownice we fluorescencyjnych kolorach, stoją tuż obok spaghetti bolognese w słoikach z napisem „od 4 miesiąca życia” i dorsza z groszkiem w tubce z dedykacją dla niemowląt. – To musi być jakiś żart – myślisz. Po chwili ze zdumieniem obserwujesz, jak zakręcona mamuśka w biegu wrzuca do koszyka opakowanie żelkowych robaków nie zapominając też o „odtłuszczonych” chrupkach w kształcie gumisiów dla swojego 5-latka.
Więcej »
19. 11. 2015

Na bazarku żywność zawsze świeża, w osiedlowym najlepsza wędlina, a hipermarkety faszerują chemią. Producenci oszukują, a wydawanie pieniędzy na jedzenie to fanaberia. Takie stereotypy na dobre zakorzeniły się w świadomości polskiego konsumenta. Błąd – mówią eksperci. Niewłaściwe nawyki żywieniowe mogą poważnie zaszkodzić zdrowiu, tymczasem wielu Polaków wciąż nie przywiązuje większej wagi do tego, co i skąd trafia na ich talerzy. Sprawdź, czy przypadkiem nie jesteś jednym z nich.

Więcej »
05. 05. 2015

"Czytaj etykiety, żyj zdrowo i świadomie" - pod znanym już hasłem wchodzimy w II fazę naszej kampanii, której celem jest przybliżenie tematyki znakowania etykiet i sprawienie, że każda decyzja zakupowa będzie z tym nieodłącznie związana.

Więcej »
07. 04. 2015

Z dniem 7 kwietnia rozpoczęliśmy kolejną zbiórkę publiczną w Delikatesach Alma w całym kraju. Jej celem jest zebranie środków na przeprowadzenie kolejnej kampanii informacyjno-edukacyjnej w zakresie czytania etykiet na produktach spożywczych, jak również na wsparcie placówek wychowawczych, oświatowych i opiekuńczych, m.in. Nowoczesnego Domu Dziecka w Odporyszowie.

Więcej »
05. 04. 2015

4 kwietnia zakończyliśmy zbiórkę pieniędzy prowadzoną w Delikatesach Alma w całym kraju. Środki z niej pochodzące przeznaczymy na dofinansowanie naszych działań statutowych oraz pomoc dla Nowoczesnego Domu Dziecka w Odporyszowie k.Tarnowa.Dzięki Waszej pomocy zebraliśmy 29 295, 63 zł. Dziękujemy!

Więcej »
01. 04. 2015

Zapraszamy do zapoznania się ze sprawozdaniem z działalności Fundacji za 2014 r.

Więcej »
09. 01. 2015
13 grudnia 2014 r. wcieliliśmy w życie swój pierwszy projekt - kampanię społeczną "Czytaj etykiety - żyj zdrowo i świadomie", mającą na celu edukowanie w zakresie zdrowego odżywiania i zmianę nawyków żywieniowych w polskich domach.
Więcej »