Ekologiczne makarony żytnie BIO

Żyto to jedno z najpopularniejszych zbóż, które posiada wiele zastosowań w przemyśle spożywczym. Nazywane jest skarbnicą witamin i mikroelementów. To także źródło błonnika. Wszyscy zwolennicy zdrowego stylu życia doskonale znają razowy, żytni chleb - polecany przez lekarzy i dietetyków. Co z makaronem? Jak się okazuje, włączenie makaronu żytniego do diety może przynieść wiele korzyści dla zdrowia. Co warto przygotować z takiego produktu?

Fitoestrogeny, witaminy i minerały

Walory smakowe oraz właściwości zdrowotne, które posiada makaron żytni sprawiają, że zyskuje on coraz więcej zwolenników. Makaron żytni razowy jest wyprodukowany ze zboża z pełnego przemiału, tzn. z całych ziaren zbóż. Dzięki temu produkty tego typu są prawdziwą skarbnicą cennych wartości odżywczych. Zawierają m.in. fitoestrogeny (związki ważne w profilaktyce antynowotworowej), witaminy z grupy B, potas, wapń, cynk i mangan. Korzystnie wpływają one na funkcjonowanie całego organizmu, a dodatkowo podnoszą poziom energii. Warto wprowadzić takie makarony do diety jako źródło węglowodanów złożonych. Ich spożywanie jest zalecane osobom w każdym wieku (również dzieciom). Węglowodany złożone odpowiadają za naszą siłę i witalność, są polecane także w diecie cukrzyków - posiadają niski indeks glikemiczny. Stopniowy rozkład węglowodanów sprawia, że uwalniana przez nie energia daje moc do działania przez cały dzień.

Błonnik - zdrowe jelita oraz smukła sylwetka

Makarony żytnie są oczywiście również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Jego odpowiednia ilość w diecie zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Błonnik działa na jelita niczym odkurzacz, wymiatając z nich wszelkie złogi i zalegające resztki. Wspomaga także perystaltykę jelit i przeciwdziała zaparciom. Dieta bogata w błonnik, zgodnie z zaleceniami dietetyków, powinna być stosowana przez wszystkie osoby dbające o swoje zdrowie, a szczególnie te, które chcą zgubić nadprogramowe kilogramy. Błonnik po spożyciu pęcznieje, przez co zapewnia uczucie sytości przez długi czas. Makarony żytnie mogą być więc stosowane także przez osoby na diecie odchudzającej. Już niewielka ilość produktu sprawi, że poczujesz się najedzony, a równocześnie dostarczysz swojemu organizmowi wartościowych składników. Gdzie kupić makaron żytni? Sklep internetowy domeknatury.pl w swojej ofercie ma różne rodzaje zdrowych makaronów, w tym także makaron żytni pochodzący z kontrolowanych, ekologicznych upraw.

Zastosowanie makaronu żytniego w kuchni

Makarony żytnie, podobnie jak inne rodzaje tego produktu, występują w dwóch podstawowych odmianach: jasnej i ciemnej (w zależności od rodzaju użytej mąki). Który z nich jest lepszy? Trudno odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ każdy z nich ma nieco inny smak. Makaron żytni możesz wykorzystać do różnego rodzaju potraw. Rosół z makaronem żytnim? Przekonaj się, jak wspaniale komponuje się z aromatem tej tradycyjnej zupy, a na pewno będziesz do niego często wracać. Makaron żytni z pesto, sosem bolognese czy jako podstawa pysznej sałatki lub zapiekanki zapewni wspaniały smak oraz prawdziwe, prozdrowotne działanie. Nie musisz się też obawiać o to, że jego cena będzie zbyt wysoka – w sklepie domeknatury.pl każdy znajdzie coś dla siebie.

Polecane produkty:


MAKARON (ŻYTNI RAZOWY) RURKA BIO 400 g - BIO EUROPA

MAKARON (ŻYTNI RAZOWY) ŚWIDERKI BIO 400 g - BIO EUROPA

MAKARON (ŻYTNI RAZOWY) WSTĄŻKA BIO 400 g - BIO EUROPA

Zobacz więcej produktów..